niedziela, 28 kwietnia 2019

Zupa z młodej kapusty - przepis

Z racji tego, że uwielbiam zupy, a teraz jest sezon na młodą kapustę. Nie mogłam się oprzeć, żeby jej nie ugotować. Wyszła taka, że palce lizać.





Zupa z młodej kapusty - przepis


Składniki na około 3 litry zupy:

1 ćwiartka z kurczaka lub bulion z kostki jak kto woli
1 duża marchew
1 cebula
ćwiartka selera
1/2 pietruszki
około 5 ziemniaków
średniej wielkości główka młodej kapusty
liść laurowy
kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
pęczek kopru
2 łyżki masła
2 łyżki mąki

Ćwiartkę z kurczaka myjemy i przekrajamy. 

Do garnka wlewamy około 3l wody i wkładamy mięso, dodajemy liść laurowy, zielę i pieprz, seler obrany i pokrojony w kostkę lub w całości (jeżeli ktoś nie lubi smaku selera), pietruszkę i postępujemy z nią jak z selerem. Gotujemy wywar, gdy mięso zaczyna być miekkie dodajemy marchew obraną, umytą i pokrojoną w kostkę, talarki itp. Gdy mięso będzie miękkie wyjmujemy je razem z selerem i piertuszką.

Na patelni podsmażamy cebulę obraną i pokrojoną w drobną kostkę i dodajemy ją do naszej zupy.

 Z kapusty ściągamy pierwsze  liście i wyrzucamy je. Resztę kroimy w niezbyt grube paski wycinając "głąba" i odrzucając go. Kapustę wrzucamy do zup,y a razem z nią ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotujemy do miękkości kapusty i ziemniaków. Jak będą miekkie dodajemy pół pęczka posiekanego i umytego kopru.

Na patelni rozpuszczamy masło dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Gdy będzie gotowa wlewamy ją do zupy, zagotowujemy.

Po wyłączeniu dodajemy resztę kopru i doprawiamy solą i pieprzem.



Smacznego :)

Serdecznie zapraszam do inspirującej grupy Zaradne panie domu. Tam dzielimy się ze sobą swoimi patentami jak robić, żeby się nie narobić, ale żeby wyszło dobrze :) ZAPRASZAM :)

TOP