wtorek, 2 kwietnia 2019

Zupa Kurkowa

W dzieciństwie nie lubiłam zup, zawsze jak musiałam je zjeść chciało mi się płakać. Ale odkąd "dorosłam" zaczęłam zupy uwielbiać i tak naprawdę nie wiem dlaczego kiedyś ich nie lubiłam. Zupy są pyszne i mega zdrowe, a do tego mają mało kalorii, więc dla osób odchudzających się są idealne. Szczególne miejsce w moim sercu ma zupa grzybowa, ale lubię również jej odmiany typu pieczarkowa, czy zupa kurkowa, którą dziś wam przedstawiam. Ktoś mógłby powiedzieć, że co za różnica czy to grzybowa czy kurkowa przecież i to i to grzyby, ale jak dla mnie jest różnica, spróbujcie sami.


Składniki:
około 3 litry bulionu drobiowego (ja przeważnie gotuję go na udku z kurczaka)
500g kurek (mogą być mrożone)
1 marchew
1/4 selera
1/2 pietruszki
mała cebula lub kawałek pora
ok. 1/2 kg ziemniaków
łyżka świeżej lub mrożonej natki pietruszki
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
3 łyżki śmietany 18%


Mięso zalewam wodą gotuję wywar, dodaję liść laurowy, ziele angielskie.

Na suchej patelni podsmażam kurki (najlepiej je wcześniej odmrozić by nie pryskały) do momentu aż puszczą sok a później ponownie go wchłoną, robię to by pozbyć się z nich goryczki.

Dodaje je do wywaru razem z innymi warzywami pokrojonymi w kostkę (bez ziemniaków) i gotuje do miękkości grzybów. Jak warzywa będą miękkie dodaję ziemniaki pokrojone w kostkę i również gotuję je do miękkości.

Na koniec zabielam śmietaną, dodaję sól, pieprz i natkę pietruszki.


Smacznego :)

Serdecznie zapraszam do inspirującej grupy Zaradne panie domu. Tam dzielimy się ze sobą swoimi patentami jak robić, żeby się nie narobić, ale żeby wyszło dobrze :) ZAPRASZAM :)



TOP