czwartek, 25 kwietnia 2019

Kulki Raffaello - przepis

Czy jest osoba, która nie lubi kuleczek Raffaello? Ja uwielbiam jestem w stanie zjeść całe pudełeczko na raz :-) Mam wiele przepisów na ciasto Raffaello i w formie kulek również, jednak żaden przepis nie przebije tego, który chcę Wam dziś pokazać. Smak ich jest obłędny, jak zje się jedną to na pewno na jednej się nie skończy. Spróbujcie sami :-)





Kulki Raffaello - przepis 


Składniki ( na około 50 sztuk):

200g wiórek kokosowych
250g mleka w proszku
250 g masła 82%
1 szklanka cukru
2 suche wafle duże
1/2 szklanki wody
migdały (można bez)

Migdały należy sparzyć i obrać ze skóry.

Wodę zagotować, dodać do niej cukier, wymieszać i ostudzić.

Do ostudzonego syropu dodać pokruszone wafle, mleko w proszku, połowę wiórek kokosowych, masło (miękkie). Wszystko dokładnie wymieszać łyżką i schłodzić ok 30 minut.

Z powstałej masy formować kuleczki i umieścić w każdej migdał w środku.

Obtoczyć każdą po kolei we wiórkach kokosowych.

Schłodzić przynajmniej 2 godziny i można zajadać je na przykład do kawki :)



Smacznego :)

Serdecznie zapraszam do inspirującej grupy Zaradne panie domu. Tam dzielimy się ze sobą swoimi patentami jak robić, żeby się nie narobić, ale żeby wyszło dobrze :) ZAPRASZAM :)
 
TOP