czwartek, 25 kwietnia 2019

Kulki Raffaello - przepis

Czy jest osoba, która nie lubi kuleczek Raffaello? Ja uwielbiam jestem w stanie zjeść całe pudełeczko na raz :-) Mam wiele przepisów na ciasto Raffaello i w formie kulek również, jednak żaden przepis nie przebije tego, który chcę Wam dziś pokazać. Smak ich jest obłędny. Spróbujcie sami :-)





Kulki Raffaello - przepis 


Składniki ( na około 50 sztuk):

200g wiórek kokosowych
250g mleka w proszku
250 g masła 82%
1 szklanka cukru
2 suche wafle duże
1/2 szklanki wody
migdały (można bez)

Migdały należy sparzyć i obrać ze skóry.

Wodę zagotować, dodać do niej cukier, wymieszać i ostudzić.

Do ostudzonego syropu dodać pokruszone wafle, mleko w proszku, połowę wiórek kokosowych, masło (miękkie). Wszystko dokładnie wymieszać łyżką i schłodzić ok 30 minut.

Z powstałej masy formować kuleczki i umieścić w każdej migdał w środku.

Obtoczyć każdą po kolei we wiórkach kokosowych.

Schłodzić przynajmniej 2 godziny i można zajadać je na przykład do kawki :)



Smacznego :)

Serdecznie zapraszam do inspirującej grupy Zaradne panie domu. Tam dzielimy się ze sobą swoimi patentami jak robić, żeby się nie narobić, ale żeby wyszło dobrze :) ZAPRASZAM :)
 
TOP