piątek, 12 kwietnia 2019

Babka poziomkowo - czekoladowa

Babka poziomkowo - czekoladowa z nutą wanili, nie tylko dobrze smakuje, ale również fantastycznie się prezentuje na wielkanocnym stole.  


Babka poziomkowo - czekoladowa 

Składniki (w temperaturze pokojowej):

250 g masła
6 jajek
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki pszennej tortowej
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju 
1 kisiel poziomkowy
2 łyżki kakao



Masło ucieramy z cukrem do puszystej masy. Następnie dodajemy pojedyńczo same żółtka, oraz olej.

 Białka w oddzielnej misce ubijamy na sztywno.

Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy i mieszamy. Następnie produkty sypkie dodajemy do utartego masła z jajkiem i olejem. Razem wszystko miksujemy.

Do masy pomalutku dodajemy ubite białaka i ręcznie mieszamy (łyżką, szpatułką).

Ciasto, które powstało dzielimy na 3 równe części. Jedną zostawiamy taką jaka jest, do drugiej dodajemy kisiek poziomkowy (jeżeli chcemy efekt takiej czerwieni jak na zdjęciu, należy dodać trochę czerwonego barwnika) i mmieszamy, do trzeciej części dodajemy kakao i mieszamy.

Blachę z kominem smarujemy smalcem, posypujemy tartą bułką. Do blachy wkładamy ciasto równomiernie go rozprowadzając (ciasto ma dość gęstą konsystencję). Ciasto układamy warstwa po warstwie, w sumie według własnej inicjatywy. 

Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Babkę pieczemy 50 minut do suchego patyczka.


Smacznego :)


Serdecznie zapraszam do inspirującej grupy Zaradne panie domu. Tam dzielimy się ze sobą swoimi patentami jak robić, żeby się nie narobić, ale żeby wyszło dobrze :) ZAPRASZAM :)

TOP