Babka poziomkowo - czekoladowa z nutą wanili, nie tylko dobrze smakuje, ale również fantastycznie się prezentuje na wielkanocnym stole.
Babka poziomkowo - czekoladowa
Składniki (w temperaturze pokojowej):
250 g masła
6 jajek
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki pszennej tortowej
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju
1 kisiel poziomkowy
2 łyżki kakao
Masło ucieramy z cukrem do puszystej masy. Następnie dodajemy pojedyńczo same żółtka, oraz olej.
Białka w oddzielnej misce ubijamy na sztywno.
Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy i mieszamy. Następnie produkty sypkie dodajemy do utartego masła z jajkiem i olejem. Razem wszystko miksujemy.
Do masy pomalutku dodajemy ubite białaka i ręcznie mieszamy (łyżką, szpatułką).
Ciasto, które powstało dzielimy na 3 równe części. Jedną zostawiamy taką jaka jest, do drugiej dodajemy kisiek poziomkowy (jeżeli chcemy efekt takiej czerwieni jak na zdjęciu, należy dodać trochę czerwonego barwnika) i mmieszamy, do trzeciej części dodajemy kakao i mieszamy.
Blachę z kominem smarujemy smalcem, posypujemy tartą bułką. Do blachy wkładamy ciasto równomiernie go rozprowadzając (ciasto ma dość gęstą konsystencję). Ciasto układamy warstwa po warstwie, w sumie według własnej inicjatywy.
Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Babkę pieczemy 50 minut do suchego patyczka.
Smacznego :)
Serdecznie zapraszam do inspirującej grupy Zaradne panie domu. Tam dzielimy się ze sobą swoimi patentami jak robić, żeby się nie narobić, ale żeby wyszło dobrze :) ZAPRASZAM :)

