czwartek, 21 marca 2019

Wytrawna drożdżowa babka z boczkiem i pieczarkami.

Wytrawna drożdżowa babka z boczkiem i pieczarkami zachwyci nie jednego smakosza. Można ją serwować na codzień, ale w szczególności polecam wam ją na święta oraz inne uroczystości rodzinne. Jest tak dobra, że w mig zniknie ze stołu.


Wytrawna drożdżowa babka z boczkiem i pieczarkami.

Składniki na ciasto:

0,5 kg mąki pszennej
1/2 szklanki letniego mleka
1/2 szklanki letniej wody
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 jajko
2,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka: majeranku, tymianku, czosnku (sypkie przyprawy)
12g drożdży suchych (3 łyżeczki) albo 25 g drożdży świeżych (z drożdży świeżych trzeba zrobić rozczyn, dlatego polecam wam drożdże suche)


Nadzienie:

0,5 kg pieczarek
300g boczku 
5 cebul
sól, pieprz

smalec i bułka tarta do wysmarowania blachy
jajko do posmarowania ciasta

Wskazówka: Pamiętajcie, że ciasto drożdżowe lubi ciepło, a nie lubi przeciągów. Żeby ciasto drożdżowe dobrze wyrosło, trzeba czerpać przyjemność z jego wyrabiania :) Tutaj pośpiech nie jest dobrym doradcą.


Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, solą, majerankiem, tymiankiem, czosnkiem. Dodajemy resztę składników. Pod koniec wyrabiania dodajemy olej. Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne.

Wyrobione ciasto odstawiamy do ciepłego miejsca. Ja wstawiam miskę przykrytą ścierką do piekarnika włączonego na 30 stopni. Czekamy aż ciasto wyrośnie około 50 minut, ale jeżeli po tym czasie ciasto nie wyrosło, cierpliwie dalej czekamy. 

W czasie gdy ciasto wyrasta przygotowujemy farsz:

 Pieczarki myjemy i kroimy na małe kawałki. 2 cebule kroimy na małe kwadraciki. Wszystko razem smażymy na patelni. Pieczarki przyprawiamy solą i pieprzem. 
Boczek kroimy w kostkę i smażymy na suchej patelni. Po kilku minutach smażenia dokładamy do niego pokrojone w małą kostkę 3 cebule. Wszystko razem smażymy, aż boczek będzie pięknie zarumieniony. 

Masę pieczarkową i boczkową łączymy ze sobą.



Montaż:

Ciasto drożdżowe ugniatamy i wałkujemy go na  prostokąt (na oko trzeba jego długość dopasować do formy w której będziecie piekli babkę, nie zapomnijcie podsypać blat mąką przed wałkowaniem). Rozkładamy równomiernie nadzienie (2/3 porcji) po całym cieście, zostawiając na dłuższych bokach trochę wolnego miejsca od zewnątrz. Ciasto zwijamy jak roladę.

Blachę smarujemy smalcem i posypujemy byłką tartą.

Na dno blachy kładziemy tę 1/3 nadzienia które pozostało, następnie uformowane ciasto w roladę dopasowujemy do blachy. Blachę z ciastem odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 30-40 minut. Następnie smarujemy ciasto roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni. Po 10 minutach obniżamy temperaturę do 180 stopni. Babkę pieczemy około 40 minut. 


Smacznego :)


Serdecznie zapraszam do inspirującej grupy Zaradne panie domu. Tam dzielimy się ze sobą swoimi patentami jak robić, żeby się nie narobić, ale żeby wyszło dobrze :) ZAPRASZAM :)




TOP