niedziela, 31 marca 2019

Przepisy na domowe soki z wyciskarki wolnoobrotowej - smoothie.

Lekkie, zdrowe, kolorowe, czyli świeżo wyciskane smoothie z sezonowych owoców i warzyw, panują w modzie na zdrowie od kilku lat i nie powinno się to zmienić. Ale czy jest to nowa moda? Tak naprawdę takie pyszne i zdrowe soki robiły panie domu od dawien dawna, czerpiąc co najlepsze z natury, ponieważ takie soki mają w sobie niebywałe bogactwo niezbędnych do naszego funkcjonowania witamin, błonnika, minerałów oraz tak ważnych dla nas antyoksydantów. Dzięki piciu świeżo wyciśniętych soków poprawiamy odporność organizmu, dodajemy sobie energii oraz poprawiamy stan skóry. 



Dlaczego powinniśmy sami wyciskać smoothie?

To co jest najlepsze w naturze, nie potrzebuje ulepszeń, dzięki samodzielnemu wyciskaniu soków z owoców i warzyw jesteśmy pewni, że w takim smoothie nie znajdziemy dodatkowej porcji cukru, konserwantów ani innych ulepszaczy, które nie służą zdrowiu. Sami wyciskając soki, mamy pewność z czego je robimy i sami możemy stworzyć własną kompozycję smakową, według własnych potrzeb i upodobań.




Przepisy na domowe soki z wyciskarki wolnoobrotowej - smoothie.

Oto cztery propozycje przepisów na smoothie. Lekkie, zdrowe kolorowe smoothie z owoców i warzyw.


1. To o aksamitnym smaku sok z: marchwi, banana, gruszki i cytryny, który pokochała moja córka. Często dzieci bronią się przed jedzeniem owoców i warzyw rękami i nogami, ale takim pysznym sokom, myślę, że rzadko które się oprze.





2. Sok z buraka, marchwi, jabłka, pomarańczy i bazylii jest pełen witamin. Burak świetnie poprawia odporność organizmu, uwolni od zgagi, obniży ciśnienie krwi, a skomponowany z pełnymi witamin marchwią i jabłkiem, posłuży naszemu zdrowiu.




3. Jeżeli potrzebujecie orzeźwienia, świetnie sprawdzi się połączenie: winogron, banana oraz cytryny.


 4. Idealnym sokiem nawadniającym oraz oczyszczającym organizm będzie połączenie: ogórka, kiwi, jabłka oraz mięty.




Jaki sprzęt wybrać do robienia własnych soków?

Żeby odpowiedzieć sobie na to pytanie, należałoby zastanowić się z jakich owoców i warzyw będziemy przyrządzali soki. Czy tylko z twardych warzyw i owoców, czy będziemy dodawali do soków: szpinak, natkę pietruszki, jarmuż czy też drobne jagody albo borówki. W sokowirówce zrobimy soki tylko z twardych owoców, dlatego jeżeli rozsmakujemy się w sokach, taka opcja może być dla nas niewystarczająca.
Najważniejszą różnicą jaka jest między wyciskarką wolnoobrotową a sokowirówką, to to, że w wyciskarce nie tracimy cennych substancji odżywczych, ponieważ jest to wyciskanie na zimno. Ten proces przypomina wyciskanie ręczne. Jak dla mnie ten argument  przeważa szalę na rzecz wyciskarki wolnoobrotowej, bo po to pijemy soki, żeby czerpać z nich jak najwięcej witamin, dlatego warto zakupić wyciskarkę wolnoobrotową np. Hurom One Stop.

Wyciskarka wolnoobrotowa Hurom One Stop.


Pierwszą zaletą wyciskarki wolnoobrotowej Hurom One Stop jest łatwość jej montażu. W instrukcji czytelnie jest opisane, krok po kroku jak należy ją złożyć. Natomiast już przy kolejnych jej użyciach, instrukcja nie będzie wam potrzebna.


Wyciskarka ta ma największy na rynku otwór wsadowy aż 12 cm oraz funkcję samoczynnego wyciskania soku. Wystarczy załadować misę owocami i warzywami z których chcemy mieć sok, a on wyciska się samoczynnie. W tym czasie możemy w kuchni robić coś innego, dzięki czemu oszczędzamy czas.

Wyciskarka daje nam możliwość uzyskania kilku gęstości i klarowności soku. Wszystko dzięki dwóm rodzajom sit oraz intuicyjnej manetce, która reguluje wielkość otworu wylotowego pulpu.

W wyciskarce wolnoobrotowej Hurom One Stop mamy możliwość zamontowania intuicyjnej komory wsadowej z automatyczną funkcją soku lub tradycyjnej podwójnej komory wsadowej, która umożliwia ciągłe wrzucanie produktów do wyciskarki.




Spód misy nachylony jest pod kontem 3 stopni, dzięki takiemu nachyleniu sok wypływa aż do samego końca. Nic nam na dnie nie zostanie i nie trzeba ręcznie przechylać wyciskarki.

Jest wygodna w użytkowaniu, cicha i  stabilna, z powłoką antypoślizgową, dzięki czemu nie przesuwa się podczas pracy, natomiast dziecko nie jest w stanie jej zrzucić. Dodatkowym udogodnieniem jest zatyczka przy korku niekapku z którego wypływa gotowy sok.

Będąc mamą w szczególności zwróciłam uwagę na jej bezpieczeństwo użytkowania. Gdy podczas pracy otwieramy pojemnik, bez wyłączenia wyciskarki, sprzęt automatycznie się wyłącza.

Po zakończeniu wyciskania soków, należy wszystkie pojemniki i sitko od razu umyć, wówczas nie jest to uciążliwa czynność. Resztki owoców i warzyw schodzą bez problemu pod strumieniem bierzącej wody, czyli jest łatwa w czyszczeniu.


Jedyna niedogodność jaką zauważyłam, to dość duża wielkość sprzętu. Właściciele niewielkich kuchni powinni wybrać mniejszy model wyciskarki wolnoobrotowej np. Hurom H100




Jeżeli ważna jest dla was zdrowa dieta, bogata w witaminy, minerały, błonnik i antyoksydanty, warto pić własnoręcznie wyciskane soki, które poprawią wasze zdrowie, co przyczyni się do tego, że będziecie lepiej się czuć i wyglądać oraz dodacie sobie energii.






TOP