niedziela, 31 marca 2019

Przepisy na domowe soki z wyciskarki wolnoobrotowej - smoothie.

Lekkie, zdrowe, kolorowe, czyli świeżo wyciskane smoothie z sezonowych owoców i warzyw, panują w modzie na zdrowie od kilku lat i nie powinno się to zmienić. Ale czy jest to nowa moda? Tak naprawdę takie pyszne i zdrowe soki robiły panie domu od dawien dawna, czerpiąc co najlepsze z natury, ponieważ takie soki mają w sobie niebywałe bogactwo niezbędnych do naszego funkcjonowania witamin, błonnika, minerałów oraz tak ważnych dla nas antyoksydantów. Dzięki piciu świeżo wyciśniętych soków poprawiamy odporność organizmu, dodajemy sobie energii oraz poprawiamy stan skóry. 



Dlaczego powinniśmy sami wyciskać smoothie?

To co jest najlepsze w naturze, nie potrzebuje ulepszeń, dzięki samodzielnemu wyciskaniu soków z owoców i warzyw jesteśmy pewni, że w takim smoothie nie znajdziemy dodatkowej porcji cukru, konserwantów ani innych ulepszaczy, które nie służą zdrowiu. Sami wyciskając soki, mamy pewność z czego je robimy i sami możemy stworzyć własną kompozycję smakową, według własnych potrzeb i upodobań.




Przepisy na domowe soki z wyciskarki wolnoobrotowej - smoothie.

Oto cztery propozycje przepisów na smoothie. Lekkie, zdrowe kolorowe smoothie z owoców i warzyw.


1. To o aksamitnym smaku sok z: marchwi, banana, gruszki i cytryny, który pokochała moja córka. Często dzieci bronią się przed jedzeniem owoców i warzyw rękami i nogami, ale takim pysznym sokom, myślę, że rzadko które się oprze.





2. Sok z buraka, marchwi, jabłka, pomarańczy i bazylii jest pełen witamin. Burak świetnie poprawia odporność organizmu, uwolni od zgagi, obniży ciśnienie krwi, a skomponowany z pełnymi witamin marchwią i jabłkiem, posłuży naszemu zdrowiu.




3. Jeżeli potrzebujecie orzeźwienia, świetnie sprawdzi się połączenie: winogron, banana oraz cytryny.


 4. Idealnym sokiem nawadniającym oraz oczyszczającym organizm będzie połączenie: ogórka, kiwi, jabłka oraz mięty.




Jaki sprzęt wybrać do robienia własnych soków?

Żeby odpowiedzieć sobie na to pytanie, należałoby zastanowić się z jakich owoców i warzyw będziemy przyrządzali soki. Czy tylko z twardych warzyw i owoców, czy będziemy dodawali do soków: szpinak, natkę pietruszki, jarmuż czy też drobne jagody albo borówki. W sokowirówce zrobimy soki tylko z twardych owoców, dlatego jeżeli rozsmakujemy się w sokach, taka opcja może być dla nas niewystarczająca.
Najważniejszą różnicą jaka jest między wyciskarką wolnoobrotową a sokowirówką, to to, że w wyciskarce nie tracimy cennych substancji odżywczych, ponieważ jest to wyciskanie na zimno. Ten proces przypomina wyciskanie ręczne. Jak dla mnie ten argument  przeważa szalę na rzecz wyciskarki wolnoobrotowej, bo po to pijemy soki, żeby czerpać z nich jak najwięcej witamin, dlatego warto zakupić wyciskarkę wolnoobrotową.







Jeżeli ważna jest dla was zdrowa dieta, bogata w witaminy, minerały, błonnik i antyoksydanty, warto pić własnoręcznie wyciskane soki, które poprawią wasze zdrowie, co przyczyni się do tego, że będziecie lepiej się czuć i wyglądać oraz dodacie sobie energii.


*Post sponsorowany



TOP