środa, 27 marca 2019

Pierś z kurczaka ze szpinakiem i serem gorgonzola.

Z okazji dnia sera, chciałabym wam dzisiaj zaproponować ciekawe danie, czyli pierś z kurczaka ze szpinakiem i serem gorgonzola. Ta oryginalna kombinacja składników w połączeniu ze sobą daje ciekawy efekt w postaci oryginalnego smaku. Te danie świetnie się nadaje na uroczystości oraz na niedzielny obiad. 


Pierś z kurczaka ze szpinakiem i serem gorgonzola.

Składniki:

2 sztuki filetów z kurczaka
100g. szpinaku
2 szt. suszonych pomidorów
ząbek czosnku
oliwa
masło
przyprawy: sól, pieprz, papryka, czosnek.




Piersi nacinamy, smarujemy marynatą zrobioną z przypraw, odstawiamy na godzinkę do lodówki.


Pieczemy pierś w piekarniku bez przykrycia przez 30 minut w temp. 190 stopni.

W tym czasie wyciskamy czosnek i podsmażamy go krótką chwilę na masełku, po czym dodajemy szpinak i dusimy na malutkim ogniu chwilkę aż zwiędnie. Doprawiamy solą i pieprzem.


  Dodajemy pokrojony ser gorgonzola i chwileczkę mieszamy. Zdejmujemy patelnię z palnika. 




Pierś wyjmujemy z piekarnika i nakładamy na nią farsz ze szpinaku i gorgonzoli. Farsz posypujemy pokrojonymi suszonymi pomidorami.


Tak przyrządzoną pierś wstawiamy ponownie do piekarnika na 5 - 10 minut w temperaturze 180 stopni.

Do piersi przygotowujemy sałatkę i mamy gotowy wyśmienity obiad, nie tylko zdrowy, lecz również bardzo smaczny.

Smacznego :)

Serdecznie zapraszam do inspirującej grupy Zaradne panie domu. Tam dzielimy się ze sobą swoimi patentami jak robić, żeby się nie narobić, ale żeby wyszło dobrze :) ZAPRASZAM :)

TOP