czwartek, 14 marca 2019

Jajka faszerwane na Wielkanoc w pięciu smakach.

Jajka faszerowane to przysmak, który uwielbia moja rodzina, ale nie tylko. Jest wielu smakoszy jajek faszerowanych na ciepło i na zimno. Co roku staram się dodawać do naszego świątecznego menu nowe smaki, dlatego chciałabym zaproponować wam jajka faszerowane na Wielkanoc w pięciu smakach.




Jajka faszerowane na Wielkanoc w pięciu smakach.




Jajka faszerowane czosnkowe.






Składniki:

6 jajek
2 przyprawa sałatkowa czosnkowa
2 małe łyżeczki majonezu

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo. Zalewamy zimną wodą. Jak ostygną obieramy ze skorupek.

Jajka kroimy na pół. Żółtka wyjmujemy z białek i wkładamy do miski, następnie rozgniatamy (widelcem, albo ubijaczką do ziemniaków lub też mielimy maszynką). Do rozgniecionych żółtek dodajemy przyprawę czosnkową do sałatek, dodajemy majonez i sprawdzamy smak. Jeżeli trzeba należy doprawić czosnkiem - przyprawą.





Jajka faszerowane pieczarkami.



Składniki:

6 jajek
300g pieczarek
0,5 cebuli
2 małe łyżeczki majonezu
olej
pieprz, sól

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo. Zalewamy zimną wodą. Jak ostygną obieramy ze skorupek.

W międzyczasie przygotowujemy farsz z pieczarek. Myjemy pieczarki, trzemy na tarce, kroimy cebulkę w drobną kostkę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Smażymy pieczarki z cebulką na niewielkiej ilości oleju, tak żeby woda z pieczarek odparowała. Zostawiamy do ostudzenia.

Jajka kroimy na pół. Żółtka wyjmujemy z białek i wkładamy do miski, następnie rozgniatamy (widelcem, albo ubijaczką do ziemniaków, lub też mielimy maszynką). Do rozgniecionych żółtek dodajemy farsz z pieczarek, mieszamy, dodajemy majonez i sprawdzamy smak. Jeżeli trzeba należy doprawić.




Jajka faszerowane tuńczykiem.


Składniki:

6 jajek
1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju
ogórek (opcjonalnie, albo kapary)
2 małe łyżeczki majonezu
olek
pieprz, sól

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo. Zalewamy zimną wodą. Jak ostygną obieramy ze skorupek.

Jajka kroimy na pół. Żółtka wyjmujemy z białek i wkładamy do miski, następnie rozgniatamy (widelcem, albo ubijaczką do ziemniaków, lub też mielimy maszynką). Do rozgniecionych żółtek dodajemy odcedzonego tuńczyka oraz ogórek pokrojony na małe kosteczki, wszystko razem gnieciemy, dodajemy majonez i sprawdzamy smak. Jeżeli trzeba należy doprawić solą.





Jajka faszerowane curry.




Składniki:

6 jajek
3 plasterki boczku
0,5 cebuli
przyprawa curry
2 małe łyżeczki majonezu
olek
pieprz, sól

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo. Zalewamy zimną wodą. Jak ostygną obieramy ze skorupek.

W międzyczasie przygotowujemy farsz z boczku. Kroimy boczek i cebulkę w drobną kostkę. Smażymy boczek z cebulką na niewielkiej ilości oleju, do zarumienienia. Odstawiamy do ostygnięcia.

Jajka kroimy na pół. Żółtka wyjmujemy z białek i wkładamy do miski, następnie rozgniatamy (widelcem, albo ubijaczką do ziemniaków, lub też mielimy maszynką). Do rozgniecionych żółtek dodajemy podsmażony boczek z cebulką, wszystko razem gnieciemy, dodajemy majonez, przyprawę curry do smaku i sprawdzamy smak.




Jajka faszerowane boczkiem.




Składniki:

6 jajek
3 plasterki boczku (można użyć innej wędliny, np baleronu)
0,5 cebuli
2 małe łyżeczki majonezu
olek
pieprz, sól

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo. Zalewamy zimną wodą. Jak ostygną obieramy ze skorupek.

W międzyczasie przygotowujemy farsz z boczku. Kroimy boczek i cebulkę w drobną kostkę. Smażymy boczek z cebulką na niewielkiej ilości oleju, do zarumienienia. Odstawiamy do ostygnięcia.

Jajka kroimy na pół. Żółtka wyjmujemy z białek i wkładamy do miski, następnie rozgniatamy (widelcem, albo ubijaczką do ziemniaków, lub też mielimy maszynką). Do rozgniecionych żółtek dodajemy podsmażony boczek z cebulką, wszystko razem gnieciemy, dodajemy majonez i sprawdzamy smak.



Smacznego:)



Serdecznie zapraszam do inspirującej grupy Zaradne panie domu. Tam dzielimy się ze sobą swoimi patentami jak robić, żeby się nie narobić, ale żeby wyszło dobrze :) ZAPRASZAM :)



TOP