wtorek, 5 marca 2019

Jajka faszerowane na ciepło w skorupkach.

Jajka faszerowane na zimno w pięciu smakach oraz jajka faszerowane na ciepło w skorupkach, znam od najmłodszych lat. Był to hit każdej imprezy wielkanocnej w naszej rodzinie. Uważałam je za przysmak i nadal tak sądzę. Dzisiaj chciałabym wam podać przepis na wersję klasyczną, taką jadałam w domu oraz werję drugą, którą zrobiłam przez pomysłę, ale okazała się jeszcze lepsza w smaku niż ta klasyczna.




Jajka faszerowane na ciepło w skorupkach I

Składniki:

10 jajek
łyżka posiekanej pietruszki
łyżka posiekanego szczypiorku
jajko
bułka tarta
sól, pieprz

Jajka gotujemy, studzimy. Następnie ostrym nożem, jednym pewnym cięciem, przecinamy jajka na pół. Wyjmujemy zawartość (białka i żółtka) ze skorupek do oddzielnej miski, gdzie dokładnie rozgnaitamy jajka. Moja mama w tym celu używała maszynki do mielenia, przez nią również przepuszczała pietruszkę. Jeżeli nie chce wam się tego mielić, wystarczy jajka pognieść, a pietruszkę i szczypiorek pokroić. Następnie doprawiam do smaku solą, pieprzem, dodaję jajko i wszystko mieszam. Takim farszem nadziewam skorupki. Maczam w bułce tartej i smażę na maśle.




Jajka faszerowane na ciepło w skorupkach II

Przepis numer dwa jest taki sam jak numer jeden oprócz jednej rzeczy. Zamiast dodawać jajka surowego do połączenia masy, zastosowałam majonez. W tej wersji jajka wychodzą delikatniejsze i smaczniejsze.


Ps. Można również dodać pieczarki podsmażone jako III wersja smakowa.



Smacznego :)


Serdecznie zapraszam do inspirującej grupy Zaradne panie domu. Tam dzielimy się ze sobą swoimi patentami jak robić, żeby się nie narobić, ale żeby wyszło dobrze :) ZAPRASZAM :)

TOP