Kto zna ciasto ze szpinakiem? Pewnie każdy ale pod postacią o nazwie Leśny Mech, a ja chciałabym przedstawić Wam inną, może nawet lepszą opcje dla ciasta ze szpinakiem, jest bardzo lekkie i przy tym niesamowicie smaczne i ładnie wyglądające. Zapraszam do zapoznania się z przepisem.
Ciasto ze szpinakiem i cukierkami.
Składniki:
450g szpinaku mrożonego
5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju rzepakowego
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka mąki krupczatki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Szpinak rozmrażamy i dokładnie odciskamy wodę.
Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, następnie wlewamy olej i chwilę miksujemy.
Następnie wsypujemy obie mąki i proszek, miksujemy na najniższych obrotach.
Na koniec dodajemy szpinak i nadal miksujemy na małych obrotach do połączenia składników.
Tak przygotowane ciasto pieczemy 60 minut w 180 stopniach do zarumienienia,sprawdzamy patyczkiem.
Blacha (25x28)
Krem:
600 ml śmietany kremówki
250g serka mascarpone
cukier puder do smaku
100g cukierków orzechów w cukrowej polewie
Ubić wszystkie składniki na sztywną masę.
Ciasto po wystygnięciu podzielić na dwa blaty. Połowę kremu rozsmarować na blacie ciasta, przykry drugim blatem i nałożyć resztę kremu i posypać rozdrobnionymi cukierkami.
Schłodzić kilka godzin i można już delektować się tym wyjątkowym smakiem jakie ma ciasto ze szpinakiem i cukierkami.
Smacznego:)
Serdecznie zapraszam do inspirującej grupy Zaradne panie domu. Tam dzielimy się ze sobą swoimi patentami jak robić, żeby się nie narobić, ale żeby wyszło dobrze :) ZAPRASZAM :)