Tort Rafaello powienien zasmakować wielbicielom smaku kokosowego. To prawdziwe
niebo w gębie.
niebo w gębie.
Biszkopt
Biszkopt piekę z przepisu na Biszkopt I, ale dla laików proponuję przepis na Biszkopt II, zawsze wychodzi.
Krem:
600ml śmietany 30%
2 czekolady białe
Cukier puder ( do smaku)
200g wiórek kokosowych
100ml syropu z brzoskwiń
Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Śmietany ubić z cukrem pudrem. Do ostudzonej czekolady (nie odwrotnie) dodawać po łyżce śmietany i mieszać po wymieszaniu całości dodać wiórki kokosowe (zostawić ok. 50g do dekoracji) i połączyć ze śmietaną i czekoladą. Wstawić do lodówki na 15 min w tym czasie przekroić biszkopt nasączyć go. Krem wyłożyć na nasączony spód biszkoptu (zostawić 1/3 kremu do dekoracji) na to druga część biszkoptu i posmarować wierzch i boki pozostałym kremem. Obsypać wiórkami które odłożyliśmy i udekorować kulkami raffaello bądź migdałami.
