piątek, 22 lutego 2019

Malinowa chmurka - przepis.

Malinowa chmurka to przepyszne ciasto z bezą, pysznym kremem, galaretką z malinami oraz kruchym spodem. Zachwycisz tym deserem nie jednego gościa oraz własnych domowników.

Malinowa chmurka - przepis.
Składniki na ciasto kruche:
3 źółtka
30 g (3 łyżki) cukru pudru
½ proszku do pieczenia
½ opakowania cukru wanilinowego
150g (szklanka) mąki pszennej
100g masła
Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Wszystkie wrzucić do miski i zagnieść ciasto dość szybko żeby nie ocieplać masła. Przygotować blachę ok. 23x33 wyłożyć na nią ciasto i schłodzić ok. 30 min.
Przed samym pieczeniem nakłuć widelcem.
Piec w 190-200 stopniach około 15 min.


Galaretka z malinami:
600g malin (mogą być mrożone)
3 galaretki czerwone ( najlepiej malinowe)
500ml wody wrzątku
Galaretki rozpuścić w wodzie. Przestudzić i wymieszać z malinami, odłożyć do lodówki do lekkiego stężenia i wyłożyć na kruche ciasto, schłodzić.

Krem śmietankowy z wanilią:
500 ml śmietany kremówki ( ja daję 36%)
250 g mascarpone
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka pasty z wanilii (może być zapach )
Wszystko umieścić w mikserze, ubić i nałożyć na stężałą galaretkę.


Beza :
3 białka w temperaturze pokojowej
150 g (szklanka) drobnego cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
40g płatków migdałowych ( może być bez )
Białka ubić zwiększając stopniowo obroty, do sztywnej piany dodawać po łyżce cukru. Pod koniec ubijania dodać mąkę. Piec w 140 stopniach ok. 1godziny.
Wystudzoną położyć na śmietanę.

Najlepiej smakuje na drugi dzień.

Smacznego :)

Serdecznie zapraszam do inspirującej grupy Zaradne panie domu. Tam dzielimy się ze sobą swoimi patentami jak robić, żeby się nie narobić, ale żeby wyszło dobrze :) ZAPRASZAM :)

TOP