piątek, 15 lutego 2019

Faworki (chrust) - przepis


Faworki inaczej zwane chrustem, ponieważ powinny być cienkie i kruche
jak chrust z lasu, są przysmakiem, który serwujemy oprócz pączków w tłusty
czwartek. Są idealne do kawy.



Faworki (chrust) - przepis

Składniki:
2 szklanki mąki
4 żółtka
1 łyżka spirytusu
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki cukru
Ok. 5 kopiatych łyżek śmietany kwaśnej
Olej lub smalec do smażenia (polecam smalec około 3 kostki)
Cukier puder


Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Dodać żółtka spirytus i śmietanę. Zagnieść następnie
położyć na blat i zbić wałkiem ok. 10 min. Rozwałkować partiami, pokroić w paseczki
prostokątne, wyciąć otwór w środku i wywinąć. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
Upieczone posypać cukrem pudrem.


Smacznego :)

Serdecznie zapraszam do inspirującej grupy Zaradne panie domu. Tam dzielimy się ze sobą swoimi patentami jak robić, żeby się nie narobić, ale żeby wyszło dobrze :) ZAPRASZAM :)

TOP