Domowe syropy na kaszel to świetna alternatywa dla wyrobów aptecznych. Takie syropy są stosowane od pokoleń i sprawdzają się. Cenne "leki" można znaleźć w każdej kuchni nie tylko pomogą z kaszlem, ale również wzmocnią odporność.
Domowe syropy na kaszel.
Syrop z cebuli
Wykonanie:
Należy pokroić 3 cebule, następnie dodać pół szklanki płynnego miodu i wymieszać. Odstawiamy na 3 godziny. Następnie zalewamy 100 ml. przegotowaną, letnią wodą i ponownie odstawiamy na 3 godziny. Napój przecedzony wlewamy do butelki, albo słoika.
Dawkowanie:
Kilka razy dziennie po łyżeczce.
Syrop z buraczków
Wykonanie:
obrane 2 buraki, pokrojone w małe kawałki umieszczamy w słoiku i zasypujemy je 6-8 łyżkami cukru. Odstawiamy na jeden dzień. Następnie przecedzamy syrop do buteleczki.
Dawkowanie:
Syrop z tymianku
Wykonanie:
Do litrowego słoika należy włożyć liście tymianku do jego 1/3 wysokości. Następnie robimy zalewę z litra wody i o,5 kg cukru (do zagotowanej wody dodajemy cukier i mieszamy). Taką zalewę wlewamy do słoika z tymiankiem i zakręcamy. Odstawiamy słoik w chłodne miejsce na 2 dni. Następnie przelewamy syrop przez sito do buteleczki i gotowe.
Dawkowanie:
Syrop z sosny
Wykonanie:
1 kg pędów sosny oraz 1 kg cukru układaj naprzemiennie warstwami w słoiku. Słoik zakryj gazą i odstaw na 6 tygodni. Następnie należy go przecedzić do słoiczków.
Dawkowanie:
2 razy dziennie po jednej łyżce.
Jak zrobić syrop z pędów sosny w 2 tygodnie, znajdziecie w tym przepisie.
Jak zrobić syrop z pędów sosny w 2 tygodnie, znajdziecie w tym przepisie.
Syrop z nasion kopru
Wykonanie
Łyżkę nasion kopru włoskiego należy zalać szklanką wody, a następnie należy gotować 10 minut. Słodzimy łyżką miodu i gotowe.
Dawkowanie:
3 razy dziennie po łyżeczce.
Napój imbirowy
Wykonanie:
5 dag imbiru należy pokroić w plasterki, zalać szklanką wody i gotować 20 minut. Następnie wywar słodzimy jedną łyżeczką miodu, lub syropem malinowym.
Dawkowanie:
Szklanka rano i wieczorem.
Mikstura z oliwy
Wykonanie:
Do 200 ml. dobrej jakości oliwy należy dodać sok z cytryny.
Dawkowanie:
Przed użyciem wstrząśnij i pij po łyżeczce 3 razy dziennie.
Syrop z mniszka
Wykonanie:
1 litr kwiatów mlecza (świeże) należy układać w słoiku warstwami z cukrem, też 1 kg. Ugniatamy i wlewamy na wierzch 1 łyżkę spirytusu i jeszcze jedną łyżkę cukru.Odstawiamy na 12 godzin. syrop przecedzamy do buteleczki.
Dawkowanie:
po 1 łyżeczce 2-3 razy dziennie.
Można zrobić również miód (syrop)z mniszka lekarskiego, zapraszam do skorzystania z przepisu jak zrobić syrop z mniszka lekarskiego.
Syrop z czosnku
Wykonanie:
Dwie główki czosnku przeciskamy przez prasę i odstawiamy na 10 minut. Do słoika wlewa się sok z 3 cytryn, czosnek oraz 3 łyżki miodu. Mieszamy składniki i odstawiamy zakręcony słoik na 3 dni do lodówki. Po tym czasie mikstura gotowa jest do spożycia.
Dawkowanie:
3 razy dziennie po łyżeczce.
Jak widzicie naturalnych specyfików jest bardzo wiele. Jedne wymagają więcej zachodu i planowania, inne mniej. Oczywiście takie syropy to wspaniały dodatek, natomiast nie zastąpią one wizyty u lekarza :)
Serdecznie zapraszam do inspirującej grupy Zaradne panie domu. Tam dzielimy się ze sobą swoimi patentami jak robić, żeby się nie narobić, ale żeby wyszło dobrze :) ZAPRASZAM :)
