niedziela, 10 lutego 2019

Biszkopt - przepis I.

Biszkopt to podstawa wielu pysznych ciast i oczywiście tortów. Przez wiele lat nie potrafiłam upiec go i posiłkowałam się niedobrymi gotowcami, aż poznałam przepis doskonały. Od tamtej pory już nigdy nie kupiłam gotowego biszkoptu i nie zdarzyło mi się, żeby mi ten biszkopt nie wyszedł.





Biszkopt - przepis I


Składniki na blachę 24 cm:

7 jajek (temp. pokojowa)

1 szklanka cukru 200g

1 szklanka mąki pszennej 144g

1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 50g
Białka ubić na sztywno, następnie dodawać po łyżce cukru cały czas ubijając.
Wciąż miksując dodawać żółtka, po jednym. Ubijać jeszcze 5-10 minut, aż piana będzie bardzo puszysta i gęsta. Im dłużej ubijane tym lepiej.
W trzech partiach dodać przesianej mąki za każdym razem miksować krótko na małych obrotach. Masę włożyć do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 35-40 minut. Po upieczeniu od razu wyjąc z piekarnika.

Rada: Po około 15 minutach należy przekręcić biszkopt go do góry dnem i tak studzić, wówczas będzie on plaski.
                             
Serdecznie zapraszam do inspirującej grupy Zaradne panie domu. Tam dzielimy się ze sobą swoimi patentami jak robić, żeby się nie narobić, ale żeby wyszło dobrze :) ZAPRASZAM :)

TOP