poniedziałek, 7 stycznia 2019

Ciasto na pizzę - przepis.

Pizza, to jedno z ulubionych przez świat włoskich dań, która smakuje równie wyśmienicie w pizzerii jak i w domu, gdy mamy dobry przepis na ciasto. Nasza pizza smakuje wyśmienicie i bardzo ją lubimy robić. Jej przepis poznaliśmy na warsztatach kulinarnych.



Ciasto na pizzę 


Przepis na 1 blachę ciasta do pizzy:

175 ml wody
100 ml mleka
20 g drożdży
0,5 kg mąki
3/4 łyżeczki cukru
2,5 łyżeczki soli
1 łyżka oliwy.

W misce mieszamy ciepłą wodę oraz ciepłe mleko z drożdżami i z cukrem aż do rozpuszczenia drożdży. Do tego stopniowo dosypujemy mąkę i ugniatamy. Gdy powstanie gładkie ciasto, dodajemy sól i olej. Gdy ugnieciemy ciasto do odpowiedniej konsystencji odstawiamy miskę na około pół godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Następnie rozwałkowujemy na papierze do pieczenia położonym na blasze.  




Gdy już mamy rozwałkowane ciasto należy posmarować je sosem pomidorowym. Najlepszy sos do pizzy to taki, który sami zrobimy, ale jeżeli wam się nie chce można ketchup wymieszać z przyprawą do pizzy i też będzie dobrze.

Przepis na sos do pizzy.

 Pomidory z puszki miksujemy, przyprawiamy oregano i solą do smaku i redukujemy. Redukujemy, czyli gotujemy, aż sos będzie gęsty. Z jednej puszki wychodzi  sosu na około 3 pizze. 




Następnym elementem jest ser mozzarella (około 3 szt. na jedną blachę . Warto kupić dobry ser, ponieważ te tańsze, podczas pieczenia robią się bardzo wodniste, przez co pizza nie jest taka jak trzeba.  Reszta składników to już tylko i wyłącznie nasz indywidualny gust. 



Pizzę pieczemy w rozgrzanym  na maksymalną temperaturę piekarniku przez 10-15 min.

Ciasto na pizzę wychodzi naprawdę idealne, a jak wiadomo dobre ciasto to podstawa sukcesu każdej pizzy :) 



Idealne czyli takie, które możemy jeść rękami i ciasto nie opada w dół :) 

Zapraszam również po przepis na  MUFFINKI PIZZOWE.
TOP