środa, 30 stycznia 2019

Brownie, ciasto czekoladowe - przepis.

Brownie, ciasto bardzo czekoladowe, które kochają miłośnicy czekolady. Czasami mam wrażenie, że trochę podobnie smakuje jak moje najukochańsze bajaderki, tylko bardziej czekoladowo.


Brownie, ciasto czekoladowe - przepis.


Przepis na ciasto:


 250g czekolady (można użyć jakiej się chce, w przepisach sugerowana jest gorzka, ale ja takiej nie lubię, więc dałam 1 tabliczkę gorzkiej i 1,5 tabliczki mlecznej)
 150g masła
250ml mleka
6 jajek
200g cukru
3 łyżki dobrego kakao
150g mąki
40ml rumu (ja zamiast rumu dodałam odrobinę zapachu rumowego)

Połamaną czekoladę z masłem, mlekiem i rumem roztapiam w tak zwanej kąpieli wodnej (garnek z wodą gotujemy, a miskę z produktami stawiamy na garnku i mieszamy)

Ubijamy jajka z cukrem na puszystą pianę.

Następnie do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę z kakao i mieszamy.

Dodajemy ciepłą masę czekoladową, delikatnie ręcznie mieszając np. trzepaczką.

Masę wylewamy do wyłożonej papierem tortownicy i pieczemy 50 minut na 160 stopni. Pamiętajcie rozgrzać piekarnik :)

Przepis na polewę:

200g czekolady (ja używam mlecznej, ale może wy wolicie gorzką).
100g śmietany 30%

Do tego ciasta idealnie są wiśnie w zalewie, najlepiej własnej produkcji :)

Smacznego :)


Można też dodać trochę żelatyny, wówczas po wylaniu polewy na ciasto zrobi się skorupka :)

O tym patencie dowiedziałam się na grupie ZARADNE PANIE DOMU  na którą was serdecznie zapraszam :)









TOP