niedziela, 22 lutego 2015

Karkówka.



Jakiś czas temu mój mąż przyniósł mi do domu przepis na przepyszną karkówkę i sam ją robi :) Mięso samo rozpływa się w buzi.






 Potrzebne składniki:

ok 1kg. karkówki
3 cebule
majonez
musztarda
sól
pieprz
folia do pieczenia

Karkówkę kroimy, rozbijamy, solimy i pieprzymy. Kroimy cebulę.


Z majonezu i musztardy robimy sos. Całą miseczkę dla dzieci z Ikei. Sporo musztardy.



Układamy sos, cebula, mięso, sos ... i tak na przemian.


Zawijamy szczelnie w folię, wkładamy do szklanej żaroodpornej brytfanki, zakrywamy pokrywką. Jak jest czas to wstawiamy na 2 godz do lodówki, jak nie to i tak jest bardzo dobra w smaku.

Pieczemy 2 godz. w temp. 180 oC. Pół godziny przed końcem, zdejmujemy przykrycie i robimy dziurkę w folii.



Taka porcja karkówki wystarcza naszej 4 osobowej rodzinie na 2 dni. Drugiego dnia, karkówka jest jeszcze lepsza. Po pieczeniu zostaje w brytfance tłuszczyk, który jest super na chleb :)

Można tak robić i inne części mięsa np. szynkę, ale jednak karkówka smakuje najlepiej.



Smacznego :)
TOP