Jakiś czas temu mój mąż przyniósł mi do domu przepis na przepyszną karkówkę i sam ją robi :) Mięso samo rozpływa się w buzi.
ok 1kg. karkówki
3 cebule
majonez
musztarda
sól
pieprz
folia do pieczenia
Karkówkę kroimy, rozbijamy, solimy i pieprzymy. Kroimy cebulę.
Z majonezu i musztardy robimy sos. Całą miseczkę dla dzieci z Ikei. Sporo musztardy.
Układamy sos, cebula, mięso, sos ... i tak na przemian.
Zawijamy szczelnie w folię, wkładamy do szklanej żaroodpornej brytfanki, zakrywamy pokrywką. Jak jest czas to wstawiamy na 2 godz do lodówki, jak nie to i tak jest bardzo dobra w smaku.
Pieczemy 2 godz. w temp. 180 oC. Pół godziny przed końcem, zdejmujemy przykrycie i robimy dziurkę w folii.
Można tak robić i inne części mięsa np. szynkę, ale jednak karkówka smakuje najlepiej.
Smacznego :)