Co jakiś czas robimy sobie alternatywę dla zwykłej pizzy, czyli muffinki pizzowe. Będzie to jedna z przekąsek na urodzinach Patrycji. Są bardzo smaczne i poręczne w jedzeniu.
Muffinki Pizzowe przepis:
Składniki na ciasto:
100 ml. ciepłego mleka
pół paczki drożdży
250 gr. mąki
4 łyżki masła
1 jajko
łyżka oliwy
sól
bazylia
przyprawa do pizzy
Dodatki:
1 opakowanie salami lub 15 dużych plastrów
15 plastrów boczku
500 gr. pieczarek
2 cebule
1 opakowanie sera
Sposób wykonania muffinki pizzowe:
Zalewamy drożdże ciepłym mlekiem i mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy do tego mąkę, masło, jajko i oliwę. Następnie przyprawiamy solą, bazylią i przyprawą do pizzy (lub według własnego uznania). Wygniatamy. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny (najlepiej w ciepłe miejsce).
Gdy ciasto leżakuje robimy dodatki.Pieczarki i cebulę kroimy w małe kawałki i dusimy na patelni. Doprawiamy pieczarki solą i pieprzem. Boczek kroimy na małe kawałki i podsmażamy na patelni. Resztę składników (ser, salami itd. według własnego uznania) kroimy w małe kawałki.
Gdy ciasto jest już wyrośnięte dodatki wrzucamy do ciasta i mieszamy.
Papilotki napełniamy do 3/4 wysokości.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut.
SMACZNEGO :)