czwartek, 19 czerwca 2014

Biszkopt z truskawkami i galaretką.

Dawno, dawno temu, aby zrobić tort kupowałam gotowe spody biszkoptowe. Nie są one najsmaczniejsze na świecie. Wszystko się zmieniło gdy dostałam od bratowej świetny przepis na biszkopt, który wyszedł wtedy jeszcze początkującej pani domu.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    

Dziś podzielę się nim z Wami.

Przepis na biszkopt.

4 jajka
1 szkl. cukru
1 szkl. mąki tortowej
1 tyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki octu

Białka z cukrem ubić, następnie dodawać po jednym żółtku. potem mąkę, proszek do pieczenia i ocet.

Blachę (okrągłą na tort, lub podłużną na inne ciasta) smarujemy smalcem i posypujemy bułką tartą. Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika na 190 oC na około 30-40 min.

I mamy cudny biszkopt.

Ps. Ja białka oddzielnie ubijam i dodaję na koniec, oczywiście mieszając łyżką delikatnie. Wtedy biszkopt jest bardziej puszysty.

Do tego ciasta dodatkowo użyłam truskawek i 2 galaretek. Galaretką polewamy dopiero gdy zaczyna się ścinać.

Smacznego :)
TOP