czwartek, 6 czerwca 2019

Domowe lody śmietankowe

Za oknem coraz większe słońce, a nam coraz bardziej gorąco. A jak wiadomo najlepsze dla ochłody są właśnie LODY. Najlepsze są te domowe po pierwsze na pewno są zdrowsze, a po drugie mają mega smak. Nawet jeśli nie posiadacie specjalnej maszynki do lodów jest to bardzo proste, ja też jej nie posiadam.




Domowe lody śmietankowe


Składniki na lody:

400ml śmietany 36% (to podstawowy składnik trzeba wybrać jak najlepszą)
200 ml mleka
65 g cukru ( można zamiast białego cukru dodać brązowy, kokosowy itp)
pokruszone ciasteczka typu pieguski (można z tego zrezygnować)

Połowę śmietany wlałam do garnka i wsypałam do niej cukier. Podgrzałam to na małym ogniu cały czas mieszając aby się nie przypaliło.

Garnek zdjęłam z ognia jak cukier się rozpuścił, przełożyłam śmietanę z cukrem do pojemnika jednak musi być taki, żeby zmieścił się w zamrażalce.

Do podgrzanej śmietany dodałam resztę śmietany i mleko, a później bardzo dokładnie wymieszałam, można użyć miksera czy też trzepaczki.

Jeżeli masz maszynkę do lodów to włóż masę do maszynki i postępuj jak w instrukcji, a jeżeli nie posiadasz maszynki tak jak ja włóż pojemnik do zamrażalki i co 30 minut wyciągaj go i miksuj aby uzyskać puszystą konsystencję. Po około 3-4 godzinach lody są gotowe do jedzenia. 

Najlepiej  zjeść je w ciągu 2-3 dni.

Propozycja podania:

Lody nadkładamy do miseczki z wafelka, dodajemy owoce, ciasteczko oraz inne dodatki, które lubimy takie jak polewa i mamy pyszny deser lodowy. U mnie w deserze jest jeszcze sorbet porzeczkowy, ale przepis na niego będzie kolejnym razem.




Smacznego :)

Serdecznie zapraszam do inspirującej grupy Zaradne panie domu. Tam dzielimy się ze sobą swoimi patentami jak robić, żeby się nie narobić, ale żeby wyszło dobrze :) ZAPRASZAM :)


Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)

TOP