sobota, 4 maja 2019

Rolada cytrynowa z kiwi

Jakie jest najszybsze ciasto? Oczywiście rolada :) Można ją zrobić w 30 minut i tak naprawdę można dodać do niej każde owoce i każdy krem. Dziś podzielę się z Wami moją ulubioną wersją rolady czyli z kremem na bazie śmietany i ze świeżymi owocami.





Rolada cytrynowa z kiwi


Składniki na biszkopt (na blachę z piekarnika):

1/3 szkl mąki pszennej
3 jajka
1/3 szkl cukru
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mąkę przesiewam razem z proszkiem.

Białka oddzielam od żółtek i ubijam je na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier i miksuj,ę aż masa będzie bardzo gęsta i błyszcząca a między palcami nie bedzie czuć kryształków cukru. Następnie dodaję po jednym żółtku i cały czas miksuję.

Na koniec dodaję przesianą mąkę z proszkiem i ją już mieszam łyżką (nie za długo bo zakalec lubi długie mieszanie)

Piekę w 18 stopniach około 10-15 minut na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem. Po upieczeniu wyjmuję na ściereczkę posypaną cukrem pudrem i zawijam w roladę, tak zostawiam aż do wystygnięcia.

Składniki na krem:

400ml śmietany 30 %
1 galaretka cytryna 
1 kiwi
cukier puder do smaku

Śmietanę ubijam z cukrem pudrem na sztywno. 

Galaretkę rozpuszczam (całe opakowanie) w ok. 50 ml wody, czekam chwilę aż przestygnie i dodaję do śmietany, miksuję chwilę razem, krem zrobi się bardzo rzadki, ale tak ma być. Wstawiam go do lodówki na ok 10 minut i gęstnieje. Jak będzie gęsty smaruję wystudzoną roladę, dodaję owoce, zawijam i chłodzę najlepiej całą noc.


Smacznego :)


Serdecznie zapraszam do inspirującej grupy Zaradne panie domu. Tam dzielimy się ze sobą swoimi patentami jak robić, żeby się nie narobić, ale żeby wyszło dobrze :) ZAPRASZAM :)


Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)

TOP