Kruche babeczki z kremem mascarpone i owocami

Kruche babeczki z kremem mascarpone i owocami

Tylko dwa kęsy sprawią, że się uśmiechniesz. Chrupiące ciasto, delikatny, lekki i puszysty krem o słodko-kwaśnym smaku jagód. Czy trzeba czegoś więcej?

Składniki

Ciasto kruche:

  • 200g mąki
  • 100g masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżki soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki skórki z cytryny
  • żółtko

Dodatkowo

  • 200ml śmietany 36% tłuszczu
  • 250g mascarpone
  • 100g białej czekolady
  • 250g jagód

Jak zrobić babeczki

Kruche babeczki z kremem mascarpone i owocami przepis

Przesiej mąkę do robota kuchennego. Dodaj cukier puder, posiekane masło, żółtko, skórkę i sok z cytryny. Miksuj na średnim ustawieniu, aż uzyskasz grubą kruszonkę. Wyłożyć masę na stolnicę i wałkować do uzyskania gładkiej masy. Wstawić do lodówki na 30 minut . Ułóż schłodzone kawałki ciasta u podstawy każdego kopca. Piec do uzyskania złotego koloru przez około 10 minut w temperaturze 180 stopni C. Babeczki odstawić do ostygnięcia i wyjąć z kopców.

Białą czekoladę rozpuść z łyżką mleka w kąpieli wodnej. Odstawić do ostygnięcia, co jakiś czas mieszając. Śmietanę ubić na wyższych obrotach. Dodać mascarpone i (ostudzoną!) roztopioną białą czekoladę. Za pomocą worka do ciasta napełnij babeczki kremem i udekoruj świeżymi borówkami.

Możesz również polubić…