sobota, 4 maja 2019

3 bit

Ciasto 3 bit to kolejne ciasto bez pieczenia, które chciałabym wam polecić. Jest pyszne, słodkie, idealne na przyjecia i do kawki w niedzielny poranek. Bardzo je lubię. Żeby nie było za słodkie, u nie proporcje warstwy krówkowej a budyniowej nie są równe, al moim zdaniem tak jest smaczniej.





Składniki na formę 35x24cm

około 4 opakowania (około 510g, czyli każda warstwa po 25 herbatników)
1 puszka masy krówkowej
400 ml kremówki 30 - 36%
2 okakowania śmietan - fix
około 50- 100g mlecznej czekolady (można też cienmą jak ktoś woli)


Składniki na masę budyniową:

500ml mleka (może być roślinne)
2-3 łyżeczki cukru
2 łyżki czubate mąki pszennej
2 łyżki czubate mąki ziemniaczanej
ekstrakt waniliowy
cukier puder ok. 1 szklanki
200g margaryny ( z masłem nie smakuje tak dobrze, ale jak ktoś woli to można i z masłem)

Sposób przygotowania:

Najpierw przygotowujemy masę budyniową, według przepisu poniżej:

Odlewamy około szklankę mleka i rozpuszczamy w niej obie mąki, cukier i ekstrakt waniliowy. Resztę mleka zagotowujemy i do gotującego wlewamy rozmieszane mąki.

Gotujemy aż budyń zgęstnieje. Odstawiamy go do całkowitego ostudzenia.

Miękką margarynę ucieramy z cukrem pudrem (ilość do smaku). Dodajemy po łyżce budyniu i miksujemy. Gotowy krem wstawiamy na około 10 minut do lodówki.

Następnie wkładamy puszkę z masą karówkową do miski z ciepłą wodą, wówczas masa będzie lepiej się rozsmarowywała.

Formę wykładamy herbatnikami. 

Następnie na herbatniki rozsmarowujemy masę budyniową. Wykładamy herbatnikami. Następnie rozsmarowujemy lekko ciepłą masą krówkową. Znowu przekładamy herbatnikami.

Ubijamy śmietanę kremówkę z śmietan - fix. Ubitą śmietanę wykładamy na górę i posypujemy startą czekoladą, albo nie (według uznania)

Ciasto wkładamy do lodówki na 12 godzin, albo dłużej.




Smacznego :)

Serdecznie zapraszam do inspirującej grupy Zaradne panie domu. Tam dzielimy się ze sobą swoimi patentami jak robić, żeby się nie narobić, ale żeby wyszło dobrze :) ZAPRASZAM :)

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)

TOP