wtorek, 16 kwietnia 2019

Karpatka przepis

Karpatka, ciasto które na pewno każdy zna i chociaż raz jadł. Jedni ją kochają inni nie przepadają za nią. Ja należę do osób co uwielbiają Karpatkę. Zawsze od początku do końca robię ją sama bez gotowych "proszków", czy kupnych budyniów. Tylko wtedy karpatka ma ten niepowtarzalny smak. 



Karpatka przepis


Składniki na ciasto: (2 blachy 35x25)
1 szklanka wody
1/2 kostki margaryny
1 szklanka mąki pszennej
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia (można pominąć jednak trzeba wtedy dłużej miksować ciasto aby dobrze się napowietrzyło)

Wodę zagotuj z margaryną, jak się rozpuści dodaj mąkę z proszkiem i mieszaj aby wyszła jednolita masa. Ostudź, a następnie zmiksuj z jajkami (dodawaj je po jednym), podziel masę na pół wysmaruj blachę i piecz ok.45 min w 200 stopniach.

Składniki na krem:
500ml mleka (może być roślinne)
2-3 łyżeczki cukru
2 łyżki czubate mąki pszennej
2 łyżki czubate mąki ziemniaczanej
ekstrakt waniliowy
cukier puder ok. 1 szklanki
200g margaryny



Odlej około szklankę mleka i rozpuść w niej obie mąki, cukier i ekstrakt waniliowy. Resztę mleka zagotuj i do gotującego wlej rozmieszane mąki. Gotuj aż budyń zgęstnieje. Odstaw go do całkowitego ostudzenia. Miękką margarynę utrzyj z cukrem pudrem (ilość do smaku) i dodawaj po łyżce budyniu i miksuj. Gotowy krem wstaw na około 10 minut do lodówki a następnie schłodzonym posmaruj jeden płat ciast i przykryj drugim. Najlepiej smakuje schłodzona.


Smacznego :)

Serdecznie zapraszam do inspirującej grupy Zaradne panie domu. Tam dzielimy się ze sobą swoimi patentami jak robić, żeby się nie narobić, ale żeby wyszło dobrze :) ZAPRASZAM :)


Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)

TOP