wtorek, 23 kwietnia 2019

Idealne ciasto na pierogi - przepis.

Uwielbiam pierogi te z mięsem, kapustą oraz te  na słodko, szczególnie z jagodami, ale podstawą dobrych pierogów, niezależnie od ich nadzienia jest idealne ciasto na pierogi. Z tego przepisu, który chcę wam dzisiaj zaprezentować wychodzą mojemu mężowi mi bardzo smaczne piergi, którymi zajadamy się z przyjemnością.


Idealne ciasto na pierogi - przepis.

Składniki na ciasto:

0,5 kg mąki
1 jajko
około 3/4  szklanki ciepłej wody z odrobiną mleka
1 łyżka oleju
szczypta soli

Do miski (lub na stolnicę) przesiewamy mąkę, do której dodajemy resztę skłądników: olej, jajko, sól, ciepłą wodę. Wszystko razem zagniatamy. Konsystencja ciasta powinna być dość luźna i miękka. Ciasto powinno się łatwo rwać.

Ciasto formujemy w kulę i rozwałkowujemy na grubość około 4 mm, nastęnie wykrajamy koła (ja robię to szklanką, nakładamy farsz i lepimy pieróg. Do lepienia można wykorzystać widelec, specjalną foremkę lub robić to palcami.



Smacznego :)

Serdecznie zapraszam do inspirującej grupy Zaradne panie domu. Tam dzielimy się ze sobą swoimi patentami jak robić, żeby się nie narobić, ale żeby wyszło dobrze :) ZAPRASZAM :)

1 komentarz

Dziękuję za komentarz :)

TOP