poniedziałek, 25 marca 2019

Zupa Tajska - przepis.

 Zupa to danie, które na pewno każdy zna, a niektórzy nie wyobrażają sobie bez niej dnia. Ja również lubię zupy i przyznam, że mam kilka ulubionych i tylko je gotuję. Zupa Tajska zagościła u mnie jak szukałam pomysłu na coś innego, chciałam zaskoczyć rodzinę smakiem i udało się. Jest ona naprawdę pyszna, ale i też pikantna, więc nie każdy może ją zjeść niestety. Spróbujcie sami, a na pewno i u Was na stole zagości nie jeden raz :-)




Zupa tajska - przepis.

Składniki:

25 g makaronu sojowego lub ryżowego
2 łyżki oleju kokosowego lub innego roślinnego
2 łyżeczki tajskiej pasty curry (2 łyżeczki startego imbiru+ 1 starty ząbek czosnku +1/2 posiekanej papryczki chili)
1 pojedyncza pierś z kurczaka
1 cebula
1 papryka czerwona
3 litry bulionu drobiowego ( ja zawsze gotuje wywar warzywny a nie drobiowy)
200 g pieczarek
250 ml mleczka kokosowego
2 łyżeczki sosu rybnego
szczypiorek


Makaron włożyć do garnka, zalać zimną wodą i odstawić na 10-15 minut do namoczenia.

Do garnka wlać olej kokosowy i podsmażyć pastę curry, dodać pokrojone na małe kawałki piersi i podsmażać ok. 3 min.

Dodać drobno pokrojoną cebulę i smażyć ją razem chwilę.

Następnie dodać cienko pokrojone pieczarki i paprykę (najlepiej w paseczki) również podsmażyć chwilę.

Wlać gorący bulion i zagotować.

Makaron odcedzić, pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do zupy.

Jak chwilę się podgotuje zabielić ją mleczkiem kokosowym i doprawić sosem rybnym.

Podawać posypaną szczypiorkiem lub pietruszką.



Smacznego :)

Serdecznie zapraszam do inspirującej grupy Zaradne panie domu. Tam dzielimy się ze sobą swoimi patentami jak robić, żeby się nie narobić, ale żeby wyszło dobrze :) ZAPRASZAM :)

2 komentarze

  1. Nie przepadam za takimi smakami, ale ta zupka wygląda zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. W końcu jakiś przepis, ktorym mnie nie skusisz :)))))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

TOP