piątek, 29 marca 2019

Babeczki wielkanocne z niespodzianką.

Babeczki wielkanocne z niespodzianką to jedna z ulubionych słodkości moich dzieci. Dlaczego? Otóż ja do babeczek wkładam jajeczka o różnych smakach i jaki smak niespodzianki w środku się wylosuje, jest niespodzianką dla dziecka i nie tylko, ponieważ i dorośli przepadają za tymi babeczkami.




Babeczki wielkanocne z niespodzianką.

Składniki na babeczki (18 szt)

1,5 szklanki 
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
120 g miękkiego masła
2 jajka
1/2 szklanki mleka
3/4 łyżeczki aromatu śmietankowego

Dodatkowo:
jajka czekoladowe z nadzieniem
jajka do dekoracji


Mieszamy mąkę i proszek do pieczenia.

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę i dodajemy pojedynczo jajka. Po każdym dodaniu jajka przez chwilę miksujemy. Dodajemy aromat.

Do masła dodajemy połowę mąki i mieszamy, następnie dodajemy połowę mleka i znowu mieszamy.

Dodajemy resztę mąki i mleka i mieszamy.

Do blachy na muffinki (babeczki) wkładamy foremki papierowe. Do nich nakładamy ciasta do 3/4 wysokości.


W środek wsadzamy zmrożone (co najmniej pół godziny z zamrażalniku) jajko czekoladowe. Jeżeli jajko jest za duże (patrz zdjęcie, górny lewy róg) trzeba przekroić go na pół. Musi wystawać tylko tyle jajka jak na zdjęciu. Nie trzeba przykrywać jajek ciastem, ciasto podczas pieczenia ładnie zakryje jajeczka.

Pieczemy przez 20-25 minut w temperaturze 190 stopni.



Gotowe babeczki dekorujemy kremem maślanym.

Krem maślany na bezie szwajcarskiej.

Składniki:
4 białka (temperatura pokojowa)
300 g masła min. 82% tłuszczu (temperatura pokojowa)
1/2 łyżeczki soku z cytryny bądź octu winnego
szczypta soli
200 g cukru
szczypta barwnika żółtego w proszku, jeżeli chcemy mieć taki żółty kolor kremu.

Białka przekładamy do szklanej lub metalowej miski. Dodajemy cukier i sok z cytryny lub ocet winny i szczyptę soli. Umieszczamy miskę na garnku z małą ilością wody, tak by woda nie dotykała  miski. Podgrzewamy ciągle mieszając trzepaczką, aż masa będzie mocno ciepła (białka nie mogą się zagotować bo się zetną), a cukier się rozpuści (między palcami nie będzie czuć kryształków cukru).
Ściągamy miskę z kąpieli wodnej. Ubijamy mikserem na najwyższych obrotach, aż masa i miska ostygnie. Masa powinna być lśniąca i chłodna. Dalej miksując na średnich obrotach dodajemy po kawałku miękkiego masła. Masa może zrobić się luźniejsza i może wyglądać na zwarzoną, ale miksując dalej i dodając resztę masła zrobi się gęsta i jednolita.


Smacznego :)

Serdecznie zapraszam do inspirującej grupy Zaradne panie domu. Tam dzielimy się ze sobą swoimi patentami jak robić, żeby się nie narobić, ale żeby wyszło dobrze :) ZAPRASZAM :)




Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)

TOP