piątek, 8 lutego 2019

Wuzetka, czyli idealne ciasto na walentynki - przepis.

Walentynki to dzień, gdy w sposób szczególny chcemy okazać swoją miłość drugiej osobie: partnerowi, współmałżonkowi, dzieciom. Jak każdy wie, najkrótsza droga do serca wiedzie przez żołądek, szczególnie jeśli jest to przepyszna wuzetka, czyli ciasto idealne na walentynki. Nie dość, że zachwyci smakiem to można zrobić je w wersji dekoracyjnej typowej dla dnia zakochanych, czyli z serduszkiem.






Wuzetka, czyli idealne ciasto na walentynki - przepis.


Ciasto:
20 czubatych łyżek mąki
20 łyżek cukru
4 jajka
½ kostki margaryny
4 płaskie łyżeczki sody
2 łyżki kakao
Słoik dżemu brzoskwiniowego (ja dałam truskawkowy w wersji walentynkowej)
18 łyżek mleka

Mąkę przesiać z sodą i kakao.
Oddzielić białka od żółtek. Ubić białka na sztywno. W osobnej misce utrzeć żółtka z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę na przemian z mlekiem, pół słoika dżemu i roztopioną margarynę ciągle ucierając mikserem.
Na koniec wmieszać delikatnie łyżką ubitą pianę z białek.
Piec w 180 stopniach około 1 godzinę.
Kiedy ciasto całkowicie wystygnie podzielić na dwa placki.

Masa wersja walentynkowa:
500 ml śmietany 30 lub 36
Cukier puder do smaku
Galaretka truskawkowa (w klasycznej wuzetce, nie używamy galaretki)
Zagotować około 50 ml wody (około pół szklanki) i rozpuścić w niej galaretkę, odstawić żeby przestygła.
W międzyczasie ubić schłodzoną śmietanę z cukrem, pod koniec ubijania dodać galaretkę (wodę) chwilę jeszcze miksować. Wstawić do lodówki na około 10 minut.

Ciasto posmarować dżemem, który został, na niego nałożyć krem i kolejne ciasto. Polać je polewą.

Polewa:
6-7 łyżek cukru
2 łyżki śmietany kwaśnej
2 łyżki kakao
2 łyżki masła
Połączyć to razem (nie zagotować)  poczekać aż przestygnie i trochę zgęstnieje, polać ciasto.







Serdecznie zapraszam do inspirującej grupy Zaradne panie domu. Tam dzielimy się ze sobą swoimi patentami jak robić, żeby się nie narobić, ale żeby wyszło dobrze :) ZAPRASZAM :)

8 komentarzy

Dziękuję za komentarz :)

TOP