wtorek, 19 lutego 2019

Placek węgierski (cygański) - przepis.




Placek węgierski (cygański) - przepis.

Gulasz:
1 kg mięsa najlepiej karkówki (mi z tej ilości mięsa wychodzi obiad dla 4 osób)
200g pieczarek
Czerwona papryka
cebula
Olej
Przyprawy
Koncentrat pomidorowy
Bulion
Mięso umyć pokroić w małe kawałki podsmażyć na małej ilości oleju. Zalać bulionem,
aby przykryło mięso dodać przyprawy (przyprawa do gulaszu, papryka ostra, papryka
słodka, sól, pieprz, czosnek) i gotować na małym ogniu ok. 1,5 godziny. W między
czasie obrać pieczarki, pokroić w talarki a paprykę i cebulę w paski podsmażyć i dodać
do gotującego się mięsa. Gotować aż mięso będzie miękkie pod koniec dodać
koncentrat pomidorowy i zagęścić gulasz zasmażką lub mąką.


Placek ziemniaczany:
1 kg ziemniaków
Jajko
Mąka (około 2 czubatych łyżek w zależności ile ziemniaki potrzebują)
Sól, pieprz
Cebula
Olej do smażenia
Ziemniaki zetrzeć na tarce, cebulę również. Dodać resztę składników wymieszać. Na
patelni rozgrzać olej smażyć placki wielkości całej patelni z obu stron. Nadmiar tłuszczu
odsączyć na ręczniku papierowym.
Placek polać przygotowanym gulaszem i przykryć składając go na pół.



Najlepiej smakuje z sosem czosnkowym.

Smacznego :)

Serdecznie zapraszam do inspirującej grupy Zaradne panie domu. Tam dzielimy się ze sobą swoimi patentami jak robić, żeby się nie narobić, ale żeby wyszło dobrze :) ZAPRASZAM :)

2 komentarze

  1. Uwielbiam :) Można go chyba zjeść w każdym regionie i w każdym nazywa się inaczej, u nas to jest po zbójnicku albo po góralsku ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Coś podobnego jedliśmy wieki temu w górach :) Chętnie bym sobie przypomniała ten smak!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

TOP