sobota, 2 lutego 2019

Ciasto marchewkowe delux - przepis.


Ciasto marchewkowe jest mniam, tak kazała mi napisać moja 9 letnia córka i cóż tutaj więcej dodawać. Ciasto ma obłędny smak :)




Ciasto marchewkowe delux - przepis.


Składniki na ciasto:
2 jajka
200g drobnego cukru lub cukru pudru
150ml oleju (ja daje rzepakowy)
200g drobno startej marchewki
50g posiekanych orzechów włoskich
50g wiórek kokosowych
200g mąki tortowej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Po 1 łyżeczce sody i cynamonu
Szczypta soli


Jajka należy ocieplić do temperatury pokojowej. Ubić je do podwojenia objętości i dodać cukier. Ubijając dalej cienkim strumieniem dolewać olej i chwilę jeszcze ubijać, aż masa będzie gładka i puszysta.
Dodać drobno startą marchew wymieszaną z wiórkami kokosowymi i orzechami, wymieszać delikatnie szpatułką.
W między czasie włączyć piekarnik na 150 stopni.
Do osobnej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, sodę i sól. Wymieszać razem i dodać do masy z marchewką, delikatnie mieszać szpatułką. Ciasto wyłożyć do formy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem i piec około godziny do tzw suchego patyczka.


Krem:
125g kremowego serka np. Twój Smak
50g miękkiego masła
100g cukru pudru (ja daje do smaku)

Zmiksować razem i przełożyć nim ostudzone ciasto.

Rada: Ciasto smakuje najlepiej na następny dzień. Należy schować go do lodówki, a kolejnego dnia ciasto marchewkowe przejdzie smakiem i będzie bardziej wilgotne.




Smacznego :)

Serdecznie zapraszam do inspirującej grupy Zaradne panie domu. Tam dzielimy się ze sobą swoimi patentami jak robić, żeby się nie narobić, ale żeby wyszło dobrze :) ZAPRASZAM :)


4 komentarze

  1. Nie przepadam za ciastami, ale marchewkowe lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglada b.smacznie i pięknie, na pewno zrobie...

    OdpowiedzUsuń
  3. jutro zrobię na imieniny mojego męża.

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy marchewkę trzeba wycisnąć z soku? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

TOP