poniedziałek, 25 lutego 2019

Białkowiec - przepis.

Co zrobić z białkami, które zostają nam po wypiekach typu faworki, pączki. Oczywiście w pierwszym momencie przychodzi na myśl beza, ale nie zawsze nam się chce ją piec, albo zwyczajnie uważamy, że jest to zbyt trudne dla nas ciasto do wykonania (co nie jest prawdą). W tym wypadku można upiec ciasto z samych białek, czyli białkowiec.




Białkowiec - przepis.

Składniki:

1 szkl. białek
1 szkl. cukru
1 1/2 szkl mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 kostki margaryny (miękka)
bakalie


3/4 białek oddzielam do drugiego naczynia i ubijam na sztywno.

Pozostałą ilość białek wlewam do drugiej miski, dodaję resztę produktów, czyli cukier, mąkę, proszek do pieczenia, margarynę i mieszam mikserem. Następnie dodaję pojedyńczo dwie łyżki ubitego białka i mieszam łyżką. Następnie dodaję resztę białka i mieszam delikatnie łyżką. Na koniec dodaję bakalie (takie jak lubicie w ilości garść tego, garść tamtego).



Wstawiam do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni i piekę około 50 minut do suchego patyczka.

Smacznego.

Serdecznie zapraszam do inspirującej grupy Zaradne panie domu. Tam dzielimy się ze sobą swoimi patentami jak robić, żeby się nie narobić, ale żeby wyszło dobrze :) ZAPRASZAM :)

9 komentarzy

  1. Wygląda pysznie! Musi być bardzo puszyste

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem go bardzo ciekawa! Czy wychodzi takie mega puszyste ��

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, ale super ciacho! Nie wiedziałam, że można upiec ciasto bez żółtek :)
    Super przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda bardzo smacznie, teraz zamiast bezy zrobię właśnie ciasto z Twojego przepisu

    OdpowiedzUsuń
  5. przepis błyskawiczny, więc coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jutro upiekę bo białek mam po 12 jajkach do faworków ��

    OdpowiedzUsuń
  7. U nas zazwyczaj takie białka dorzucam do jeszcze kilku całych jajek i robię jajecznicę dla rodziny. Ale ten przepis też mnie urzekł i ślinka mi cieknie..

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

TOP