piątek, 11 stycznia 2019

Pad Thai - tajska kuchnia przepis.

Pad Thai jest to bardzo popularne tajskie danie o smaku słodko- lekko pikantnym. Możemy zrobić je w wersji z krewetkami lub z kurczakiem. U nas w domu jest więcej amatorów kurczaka, dlatego dzisiaj chciałabym podać wam przepis na taką właśnie wersję.


Pad Thai - tajska kuchnia przepis.

Potrzebne składniki dla około 3 osoby.

- makaron ryżowy 200g.
- jajko
-  pierś z kurczaka około 200g.-300g.
- cebula (najlepiej czerwona)
- kiełki fasoli mung  100g.
- czosnek 3 żabki
- pasta Pad Thai
- sos sojowy
- orzeszki ziemne do posypania
- szczypiorek
- cytryna


Kurczaka marynujemy przez godzinę w sosie sojowym.

Makaron sojowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstawiamy.

Kurczaka smażymy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę i czosnek. Dodajemy jajko a następnie dodajemy makaron dalej wszystko smażąc i przyprawiamy to pastą Pad Thai. Smażymy aż wszystkie składniki się połączą. Na koniec dodajemy kiełki fasoli oraz szczypiorek pokrojony w kostkę. Gotowe danie posypujemy pociętymi prażonymi, solonymi orzeszkami i skraplamy delikatnie cytryną i danie Pad Thai jest już gotowe :)


*Jeżeli uzyskany smak jest dla was zbyt słodki, to proponuję danie dodatkowo przyprawić sosem sojowym.

Smacznego :)



5 komentarzy

Dziękuję za komentarz :)

TOP